Švestková omáčka

Celkový čas: 20 min Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Sladkokyselá švestková omáčka spojuje plnou ovocnou chuť s jemnou pikantností a kyselostí, díky čemuž se stala oblíbeným doplňkem k masu, tofu i sýrovým variacím. Tento recept čerpá inspiraci z více kultur, ale především z tradiční čínské kuchyně a zároveň ze středoevropské sezónní kuchyně, která na podzim hojně využívá zralé švestky.

Kořeny švestkové omáčky sahají hluboko do kantonské kuchyně, kde se pod názvem „su mei jiang“ servíruje jako dip k pečené kachně, vepřovému nebo jarním závitkům. Číňané ji připravují z fermentovaných švestek, cukru, zázvoru, rýžového octa a koření jako je badyán nebo skořice. Výsledkem je hustá, tmavá omáčka s výrazným aroma, která vyvažuje mastné pokrmy.

Ve střední Evropě švestky hrají důležitou roli především na podzim, kdy se sklízí hojně plodů domácích stromů. Spojení švestek s masem, zejména kachnou nebo vepřovou pečení, má tedy hlubokou tradici i u nás. V tomto receptu se obě tradice setkávají a vytvářejí harmonický celek, který spojuje sladkost, kyselost, sytost i vůni.

Švestková omáčka jako univerzální příloha

Recept na tuto omáčku není složitý a zvládne ho i začátečník. Stačí několik kvalitních surovin: zralé švestky, trocha vína nebo vody, cukr, ocet a chuťově výraznější doplňky jako zázvor, badyán nebo sojová omáčka. Ty dodají omáčce asijský tón a zároveň vyzdvihnou sladkost švestek.

Při vaření se švestky pomalu rozvaří a vytvoří základ pro hustou, sametovou omáčku. Záleží jen na vás, jestli ji necháte strukturovanou, nebo ji rozmixujete dohladka. Obě verze mají své kouzlo. Chuťově skvěle doplní kachní prsa, vepřovou panenku, ale i třeba uzený sýr nebo grilované tofu.

Díky svému vyváženému charakteru se švestková omáčka hodí i pro zavaření do sklenic – vydrží několik týdnů v lednici, a pokud ji dobře sterilizujete, můžete ji skladovat i déle.

V chladnějších měsících, kdy příroda nabízí zralé, sladké švestky, tahle omáčka oživí váš jídelníček. Ať už ji použijete jako doplněk k nedělnímu obědu, nebo jako originální dip při pohoštění, vždy zanechá dojem a připomene, že jednoduché chutě v dokonalé rovnováze fungují nejlépe.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Švestková omáčka

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 5 mins Čas na vaření 15 mins Celkový čas 20 min
Pro období: Podzim

Ingredience

Postup

  1. Švestky nakrájejte na menší kousky.

    V menším hrnci nebo pánvi smíchejte švestky, cukr, víno, ocet, sojovou omáčku, zázvor a badyán.

    Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte cca 10–15 minut, dokud švestky nezměknou a směs mírně nezhoustne.

    Vyjměte badyán. Omáčku můžete nechat s kousky nebo ji rozmixovat dohladka tyčovým mixérem.

    Dochutťe solí, případně ještě trochou cukru, octa nebo sojovky podle chuti.

    Servírování:

    • Skvělá ke kachním prsům, vepřové panence, pečené krkovici nebo i jako dip k sýrům.

    • Hodí se také ke grilovanému tofu nebo zeleninovým špízům jako vegetariánská varianta.

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť! 

Klíčové slova: Švestková omáčky, omáčky, švestky

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.