Užijte si tento jedinečný a chutný burger s neobvyklou sladkou notou javorového sirupu!
Smash burger je moderní interpretací klasického amerického hamburgeru. Jeho jedinečnost spočívá v technice přípravy, kdy se kulička mletého masa rozmáčkne (angl. „smash“) na horké pánvi nebo grilu, což vytvoří křupavou, karamelizovanou kůrku. Tato technika se začala popularizovat v 50. a 60. letech 20. století v Americe, kdy bylo běžné připravovat burgery v řetězcích rychlého občerstvení. Smash burger získal svůj název a popularitu díky své jednoduchosti a výrazné chuti, kterou poskytuje právě technika rozmáčknutí masa.
Přidání javorového sirupu k burgeru kombinuje sladké a slané chutě. Tato kombinace pravděpodobně vznikla v Severní Americe, kde je javorový sirup tradičním produktem, zejména v Kanadě a severních státech USA.
Smash burger s javorovým sirupem získal popularitu díky své schopnosti nabídnout neobvyklý, ale naprosto dokonalý zážitek. Tento burger se často objevuje v moderních bistrech a restauracích, které se zaměřují na inovativní kuchyni. Sladkost javorového sirupu výborně kontrastuje s křupavým a slaným hovězím masem.

Smash burger s javorovým sirupem
Ingredience
Ingredience na burger
Ingredience na máslovou majonézu
Pokyny
-
Máslová majonéza
- Ujistěte se, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout, ale ne ztuhnout.
- Do středně velké misky dejte vaječné žloutky uvařené na hniličko, dijonskou hořčici. Pomocí metličky nebo elektrického mixéru vše dobře promíchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Začněte postupně přidávat rozpuštěné a vychladlé máslo. Přidávejte pomalu a za stálého šlehání, aby se máslo dobře spojilo.
- Po zašlehání másla ochutnejte majonézu a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Můžete přidat i kapku citronové šťávy nebo vinného octa, pokud chcete více kyselosti.
-
Burger
- Rozehřejte troubu na 180°C, slaninu vyskládajte na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se jednotlivé plátky nedotýkaly. Slaninu natřete javorvým sirupem z obou stran a pečte dozlatova.
- Na rozpálenou pánev přidejte lžičku kvalitního oleje nebo ještě lée másla, na kterém nechejte zkaramalizovat na plátky nakrájenou červenou cibuli ( volitelně můžete na cibuli přidat špetku skořice )..
- Rozdělte mleté maso na 4 stejně velké kuličky. Každou kuličku osolte a opepřete.
- Rozpalte pánev nebo grilovací desku na vysokou teplotu a přidejte trochu oleje.
- Každou kuličku masa položte na pánev a pomocí ploché špachtle ji rychle a pevně rozmáčkněte, aby vznikla tenká placka. Smažte 2-3 minuty na jedné straně, dokud nejsou okraje křupavé.
- Otočte placky, přidejte na každou zkaramelizovanou cibuli a 2 plátky sýru a nechte ho roztát, což zabere další 1-2 minuty.
- Housky na burgery podélně rozřízněte a vnitřní strany potřete máslem. Na střední teplotě je opečte na pánvi, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Spodní polovinu každé housky natřete vyrobenou máslovou majonézou a položte plátek rajčete a čerstvou rukolu. Na vrch položte masovou placku se sýrem, poté přidejte 2 plátky křupavé slaniny. Pokapejte každou placku lžičkou javorového sirupu. Přiklopte horní polovinou housky taktéž natřenou máslovou majonézou.
- Podávejte ihned, nejlépe s hranolky nebo čerstvým salátem podle chuti.
Už víte co k večeři?
Dobrou chuť!