Sendvič s hummusem a pečenou zeleninou patří mezi nejoblíbenější vegetariánské recepty. Je jednoduchý na přípravu, zdravý a plný chutí, které si skvěle rozumí. Jemná krémovost hummusu se propojí se sladkostí pečené papriky, cukety a lilku. K tomu křupavý celozrnný chléb a voňavé bylinky. Tento recept je ideální pro rychlý oběd, lehkou večeři nebo jako zdravou svačinu na cesty.
Hummus má svůj původ na Blízkém východě, kde se připravuje z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, citronové šťávy a česneku. Do Evropy se dostal jako exotická delikatesa, ale dnes je už běžnou součástí zdravého stravování. Obsahuje rostlinné bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky, které zasytí na delší dobu.
Pečená zelenina je skvělým doplňkem k hummusu, protože dodává přirozenou sladkost a jemně kouřovou chuť. Pečení v troubě navíc zachová většinu vitamínů a minerálů. Nejčastěji se používají papriky, cuketa, lilek nebo cibule, ale můžete experimentovat i s mrkví, dýní či rajčaty.
Tento sendvič si snadno upravíte podle svých představ. Můžete přidat plátky avokáda pro ještě krémovější texturu, čerstvý špenát nebo rukolu pro extra svěžest, nebo trochu chilli pro pikantní nádech. Milovníci sýra mohou doplnit feta sýr nebo grilovaný halloumi. Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin, vyzkoušejte variantu s přidaným vejcem natvrdo.
Velkou výhodou tohoto receptu je jeho skladnost. Sendvič si můžete připravit předem, zabalit do voskovaného ubrousku a vzít s sebou do práce nebo na piknik. Pečenou zeleninu můžete připravit ve větším množství a použít ji i do salátů nebo jako přílohu k masu.
Pokud hledáte zdravý, chutný a sytý pokrm, který potěší i oko, sendvič s hummusem a pečenou zeleninou je jasnou volbou. Spojení křupavého chleba, jemného hummusu a šťavnaté zeleniny z něj dělá ideální volbu pro konec léta, kdy je sezóna čerstvé zeleniny v plném proudu.