Sendvič s hummusem a pečenou zeleninou

Porce: 2 Celkový čas: 25 min
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Sendvič s hummusem a pečenou zeleninou patří mezi nejoblíbenější vegetariánské recepty. Je jednoduchý na přípravu, zdravý a plný chutí, které si skvěle rozumí. Jemná krémovost hummusu se propojí se sladkostí pečené papriky, cukety a lilku. K tomu křupavý celozrnný chléb a voňavé bylinky. Tento recept je ideální pro rychlý oběd, lehkou večeři nebo jako zdravou svačinu na cesty.

Hummus má svůj původ na Blízkém východě, kde se připravuje z cizrny, sezamové pasty tahini, olivového oleje, citronové šťávy a česneku. Do Evropy se dostal jako exotická delikatesa, ale dnes je už běžnou součástí zdravého stravování. Obsahuje rostlinné bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky, které zasytí na delší dobu.

Pečená zelenina je skvělým doplňkem k hummusu, protože dodává přirozenou sladkost a jemně kouřovou chuť. Pečení v troubě navíc zachová většinu vitamínů a minerálů. Nejčastěji se používají papriky, cuketa, lilek nebo cibule, ale můžete experimentovat i s mrkví, dýní či rajčaty.

Tento sendvič si snadno upravíte podle svých představ. Můžete přidat plátky avokáda pro ještě krémovější texturu, čerstvý špenát nebo rukolu pro extra svěžest, nebo trochu chilli pro pikantní nádech. Milovníci sýra mohou doplnit feta sýr nebo grilovaný halloumi. Pokud chcete zvýšit obsah bílkovin, vyzkoušejte variantu s přidaným vejcem natvrdo.

Velkou výhodou tohoto receptu je jeho skladnost. Sendvič si můžete připravit předem, zabalit do voskovaného ubrousku a vzít s sebou do práce nebo na piknik. Pečenou zeleninu můžete připravit ve větším množství a použít ji i do salátů nebo jako přílohu k masu.

Pokud hledáte zdravý, chutný a sytý pokrm, který potěší i oko, sendvič s hummusem a pečenou zeleninou je jasnou volbou. Spojení křupavého chleba, jemného hummusu a šťavnaté zeleniny z něj dělá ideální volbu pro konec léta, kdy je sezóna čerstvé zeleniny v plném proudu.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Sendvič s hummusem a pečenou zeleninou

Čas na přípravu 25 mins Celkový čas 25 min
Porce: 2

Ingredience

Pokyny

  1. Předehřejte troubu na 200 °C (horní/dolní ohřev).

    Papriku, cuketu a lilek omyjte. Papriku zbavte semínek, vše nakrájejte na plátky nebo proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka.

    Zeleninu položte na plech vyložený pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem, posypte solí, pepřem a oreganem. Promíchejte. Pečte 15–18 minut, dokud zelenina nezezlátne a nezměkne.

    Chléb lehce opečte na suché pánvi nebo v toastovači, aby byl křupavý.

    Na každý plátek chleba rovnoměrně rozetřete hummus (Recept na domácí hummus). Navrstvěte pečenou zeleninu, ozdobte čerstvou petrželí a případně posypte sezamovými semínky.

    Ihned servírujte, ideálně s čerstvým salátem nebo nakládanou zeleninou.

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť!


Nutriční hodnoty

Porce 2


Množství na porci
Kalorie 320kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 13g20%
Celkový obsah sacharidů 40g14%
Vláknina 8g32%
Bílkovina 10g20%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Klíčové slova: hummus, pečená zelenina, vegetariánský sendvič, zdravý oběd, rychlá večeře, co k večeři
Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.