Pomalu pečená žebra v troubě patří k nejoblíbenějším receptům na šťavnaté maso, které se doslova rozpadá na vidličce. Jejich příprava sice zabere několik hodin, ale výsledek stojí za to. Díky nízké teplotě a dostatečné době pečení se tuk a pojivové tkáně v mase dokonale rozloží, čímž vznikne neuvěřitelně křehká struktura s intenzivní chutí.
Tento recept má své kořeny v americké BBQ kultuře, především na jihu Spojených států, kde se pečením a uzením masa rozvinula skutečná kulinářská kultura. Přestože v originální verzi bývají žebra připravována na grilu nebo v udírně, díky troubě si dnes podobně lahodnou chuť můžeme dopřát i doma – bez nutnosti profesionálního vybavení.
Základem úspěchu jsou kvalitní vepřová žebra – ideálně z bůčkové části, která jsou masitější a bohatší na tuk, čímž se lépe hodí pro dlouhé pečení. Nezbytnou součástí je suché kořenicí směs (tzv. dry rub), která masu dodá hloubku chuti ještě před samotným pečením. Na závěr přijde na řadu BBQ glazura, která vytvoří lesklou, mírně sladkou a lehce pikantní kůrku.
Varianty a tipy:
Recept na pomalu pečená žebra si můžete snadno přizpůsobit:
- Pikantní verze: přidejte do směsi chilli, kajenský pepř nebo chipotle.
- Medovo-hořčičná varianta: vyměňte BBQ omáčku za směs medu, hořčice a sójové omáčky.
- Asijská inspirace: použijte teriyaki nebo švestkovou omáčku, doplňte sezamem.
Podávejte s pečenými bramborami, domácím coleslawem nebo jen s křupavým chlebem a sklenicí řemeslného piva (třeba z Domaci-pivoteka.cz). Pomalu pečená žebra jsou ideální nejen pro rodinný oběd, ale i pro víkendové posezení s přáteli nebo slavnostní grilovací večer.

Pomalu pečená žebra v troubě
Suchá BBQ marináda (dry rub)
Na potření (glazura)
Žebra
Instructions
-
Žebra očistěte, případně stáhněte tenkou blánu ze spodní strany (membránu).
Opláchněte a osušte papírovou utěrkou.
Smíchejte všechny suroviny na dry rub a důkladně jím potřete obě strany žeber.
Zabalte do potravinové fólie a nechte marinovat ideálně přes noc v lednici (min. 4 hodiny).
Předehřejte troubu na 140 °C (horkovzduch).
Žebra položte na plech nebo pekáč, přikryjte alobalem a pečte 2,5 hodiny.
Poté sundejte alobal, potřete glazurou a pečte dalších 30 minut bez přikrytí – ideálně každých 10 minut znovu potřete.
Pro výraznější karamelizaci můžete na posledních 5 minut zapnout gril.
Tipy a obměny:
-
Na pivo jako dělané: Skvěle se hodí k plzeňskému ležáku nebo American Pale Ale.
-
Bez medu: Místo medu lze použít javorový sirup nebo melasu.
-
Pikantní verze: Přidejte chipotle nebo srirachu do glazury.
-
Bez BBQ omáčky: Zkuste žebra jen se suchým kořením a máslem – méně sladká varianta.
Už víte co k večeři?
Dobrou chuť!
-