Hovězí guláš patří mezi stálice české kuchyně. Syté jídlo, které voní po cibuli, česneku a koření, má své kořeny ve středoevropské tradici. Inspiraci si bere z maďarského gulyás, ale v české verzi se liší výraznější cibulovou základnou, zahuštěnou omáčkou a tradičním podáváním s houskovým knedlíkem. Na podzim guláš boduje naplno. Zahřeje, zasytí a chutná naprosto výborně.
Spojení hovězího masa s červeným vínem dodává guláši hloubku a plnost. Víno zvýrazní chuť masa a pomůže vytvořit omáčku, která se skvěle pojí s knedlíkem. Když maso dlouho dusíte, získá jemnost a šťavnatost. V kombinaci s čerstvě uvařeným houskovým knedlíkem tvoří jídlo, kterému nikdo neodolá.
Hovězí guláš není jen jedno jídlo. Existuje mnoho variací. Některé verze přidávají rajčatový protlak, jiné zase čerstvou papriku nebo pálivou variantu koření. Někdo zahustí omáčku moukou, jiný vsadí na pomalé rozvaření cibule. Do některých verzí se přidávají houby, švestky nebo pivo. Každý kraj i každá domácnost má ten svůj guláš.
Využití kvalitního hovězího masa je klíčové. Kližka nebo plec se hodí nejlépe. Maso musí být prorostlé, aby při dlouhém dušení neztratilo šťavnatost. Cibule tvoří základ chuti, není třeba na ní šetřit. A kvalitní sladká paprika dodá guláši typickou barvu a vůni. Červené víno celý recept povznese o úroveň výš.
Guláš se hodí nejen k nedělnímu obědu. Skvěle chutná i ohřátý druhý den. Můžete ho doplnit kyselou okurkou nebo syrovou cibulkou. Pokud nemáte čas na knedlíky, stačí čerstvý chléb. Kdo chce, může guláš zjemnit lžičkou zakysané smetany.
Hovězí guláš s červeným vínem a knedlíkem je recept, který nevyjde z módy. Hodí se na podzim, kdy tělo žádá vydatné a teplé jídlo. Díky své univerzálnosti a bohaté chuti si ho oblíbíte i vy.