Fish and chips je britská klasika. Křupavý filet z bílé ryby obalený ve zlatavém těstíčku, podávaný s domácími hranolky, je oblíbeným jídlem nejen na britských ostrovech, ale i po celém světě. Ačkoli se může zdát, že se jedná o jednoduchý „fast food“, ve skutečnosti má tato klasika dlouhou a fascinující historii.
Původ receptu sahá až do 19. století, kdy se v britských městech začaly objevovat první „chippies“ – tedy malé stánky a obchody specializující se na prodej smažené ryby s hranolky. První doložený obchod s fish and chips otevřel Joseph Malin v Londýně už v roce 1860. Tento pokrm se stal rychle populárním díky nízké ceně, snadné přípravě a sytosti. Ve 20. století se fish and chips staly prakticky národním jídlem Spojeného království a byly dokonce považovány za tak důležité, že během 2. světové války nebyly nikdy přídělované.
Tradičně se používá treska nebo štikozubec, obalená v těstíčku z hladké mouky a piva, které vytváří lehký a křupavý obal. Jako příloha nesmějí chybět hranolky – většinou širší, měkčí uvnitř, ale dozlatova usmažené. Jako dochucení se často přidává vinný ocet, sůl, citron nebo hráškové pyré („mushy peas“), případně tatarská omáčka.
Ve světě vzniklo mnoho variací této klasiky. V Austrálii nebo na Novém Zélandu se k fish and chips často přidává smažená cibule nebo škeble. V USA se podává podobný pokrm, i když těstíčko bývá jiné a hranolky často tenčí a křupavější. Moderní kuchyně nabízí i zdravější verze – ryba pečená v troubě, hranolky z batátů, nebo bezlepkové těstíčko.
Dnes lze připravit i doma, a to bez kompromisů. Klíčem je kvalitní čerstvá ryba, správně vychlazené pivo do těstíčka a dvoufázové smažení hranolků. Ať už si vyberete klasickou variantu s hráškem nebo moderní twist s bylinkovou majonézou, fish and chips je jídlo, které vás nikdy nezklame.