Cuketové placky se zakysanou smetanou patří mezi oblíbené letní a podzimní recepty, které se těší velké popularitě nejen v českých kuchyních. Tento jednoduchý pokrm se připravuje z nastrouhané cukety, vajec, mouky a aromatických bylinek, které dohromady tvoří lehké, nadýchané a přitom křupavé placky. Díky svému složení jsou ideální jako rychlá večeře, oběd nebo příloha k masu. Nejčastěji se podávají s čerstvou zakysanou smetanou, která dodává jídlu svěží nádech.
Cuketové placky mají kořeny v tradičních venkovských kuchyních, kde se hledalo co nejvíce způsobů, jak zužitkovat sezónní zeleninu. V českých a slovenských domácnostech se staly stálicí během léta, kdy cukety dozrávají v hojném množství. Placky tak představovaly praktický, chutný a cenově dostupný způsob, jak si vychutnat zeleninu na mnoho způsobů. V některých regionech se recept obohacoval o bylinky z vlastní zahrady, česnek nebo dokonce kousek uzeného masa pro výraznější chuť.
Variace receptu
Velkou výhodou cuketových placek je jejich variabilita. Základní recept lze snadno obměnit podle chuti nebo dietních potřeb. Pokud preferujete zdravější variantu, můžete placky připravit v troubě nebo na minimum oleje na nepřilnavé pánvi. Milovníci sýra ocení přidání nastrouhaného parmazánu či eidamu, které dodají placičkám plnější chuť. Do těsta lze také zamíchat ovesné vločky, cizrnovou mouku nebo bylinky jako tymián či bazalku. Pro vydatnější variantu můžete přidat uzené tofu, šunku nebo slaninu.
Cuketové placky se hodí i pro vegetariány a při správné úpravě i pro vegany, pokud nahradíte vejce lněným semínkem nebo chia semínky. Zakysanou smetanu lze zaměnit za rostlinné alternativy, například sójový nebo kokosový jogurt.
Placky se skvěle kombinují s lehkými dipy, čerstvými saláty nebo bramborovou kaší. Na slavnostnějším stole je můžete servírovat jako netradiční přílohu k pečenému masu nebo rybě. Pokud hledáte rychlý a chutný recept na večeři, cuketové placky jsou sázkou na jistotu. Díky své lehkosti se hodí i do jídelníčků, které dbají na vyvážený příjem kalorií.


Cuketové placky
Ingredience
Pokyny
-
Cukety omyjte a nastrouhejte nahrubo. Pokud mají hodně vody, osolte je a nechte 10 minut odstát. Poté vymačkejte přebytečnou šťávu.
Do mísy dejte nastrouhanou cuketu, přidejte vejce, mouku, prášek do pečiva, najemno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Vše dobře promíchejte. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky.
Na pánvi rozehřejte olej. Lžící tvarujte menší placky a smažte je z obou stran dozlatova (cca 2–3 minuty na každé straně).
Podávejte teplé s kopečkem zakysané smetany a posypané čerstvou pažitkou nebo petrželkou.
Už víte co k večeři?
Dobrou chuť!
Nutriční hodnoty
Porce 4
- Množství na porci
- Kalorie 310kcal
- % Denní hodnota *
- Celkový tuk 18g28%
- Celkový obsah sacharidů 28g10%
- Vláknina 4g16%
- Bílkovina 9g18%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.