Bramboračka s čerstvými houbami

Porce: 4 Celkový čas: 45 min Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Bramboračka s čerstvými houbami patří mezi nejtradičnější české polévky, která se vaří po generace. Jemně zahuštěná bramborová polévka s kořenovou zeleninou, čerstvými houbami a voňavou majoránkou je ideálním jídlem pro začátek podzimu. V září vrcholí houbařská sezóna, takže je tento recept oblíbený nejen pro svou chuť, ale také proto, že využívá sezónní suroviny.

Bramboračka má dlouhou tradici v české kuchyni a objevuje se v kuchařkách už od 19. století. Její kouzlo spočívá v jednoduchosti, dostupnosti surovin a bohaté chuti. Každá rodina má trochu jiný recept – někdo přidává více kořenové zeleniny, jiný preferuje jemnější variantu pouze s bramborami a houbami. Společným základem však vždy zůstávají brambory, houby, kořenová zelenina, česnek, majoránka a kmín, které dávají polévce její typickou chuť i vůni.

Existuje mnoho způsobů, jak si bramboračku připravit. Klasická verze s čerstvými houbami je skvělá na začátku podzimu, kdy lesy nabízejí čerstvé hříbky, lišky nebo klouzky. Pokud ale nemáte houby z lesa, můžete použít i žampiony nebo sušené houby. Sušené houby stačí předem namočit, aby získaly zpět svou vůni a jemnou strukturu.

Pro sytější variantu můžete do polévky přidat nakrájené uzené maso nebo klobásu, které jí dodají výraznější chuť. Milovníci jemnějších polévek naopak často vynechávají mouku a bramboračku nezahušťují, aby měla lehčí a čirou konzistenci.

Tipy pro dokonalou bramboračku

  • Čerstvé houby: Nejlépe chutná, když použijete směs různých druhů – hříbky, lišky, bedly i klouzky.
  • Vývar: Pokud chcete bohatší chuť, použijte domácí zeleninový nebo drůbeží vývar místo vody.
  • Bylinky: Majoránka je základ, ale pro svěžest přidejte i trochu čerstvé petrželky.
  • Podávání: Bramboračka chutná nejlépe horká, s krajícem čerstvého chleba nebo domácí kváskovou bagetou.

Bramboračka s čerstvými houbami je ideálním receptem na září, kdy jsou houby na vrcholu sezóny a teploty začínají klesat. Je rychlá na přípravu, sytá a zahřeje, takže se perfektně hodí pro rodinný oběd i večeři. Pokud hledáte recept, který kombinuje tradiční českou kuchyni s využitím sezónních surovin, bramboračka je tou nejlepší volbou.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Bramboračka s čerstvými houbami

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 15 mins Čas na vaření 30 mins Celkový čas 45 min
Porce: 4

Ingredience

Pokyny

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na drobné nudličky. Houby očistěte, otřete vlhkým hadříkem a nakrájejte na plátky.

     

    Ve velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte nasekanou cibuli a lehce ji orestujte do sklovata. Přidejte mrkev, petržel, celer a houby. Restujte 3–4 minuty, dokud zelenina lehce nezměkne.

     

    Do zeleninové směsi přidejte lžíci hladké mouky a krátce ji orestujte, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté zalijte vývarem, dobře promíchejte a přiveďte k varu.

     

    Přidejte brambory, kmín, prolisovaný česnek a lehce osolte. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Nakonec dochuťte pepřem a vmíchejte majoránku.

     

    Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvou petrželovou natí. Skvěle chutná s krajícem čerstvého chleba nebo kváskovou bagetou.

     

    Už víte co k večeři?

     

    Dobrou chuť! 

Nutriční hodnoty

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 185kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 8g13%
Celkový obsah sacharidů 26g9%
Vláknina 5g20%
Bílkovina 4g8%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Klíčové slova: Bramboračka s čerstvými houbami
Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.