Domácí paštiky se stávají stále populárnější proti kupovaným variantám, které často obsahují konzervanty a přidané látky o které nikdo z nás nestojí. Pokud si chcete vychutnat kvalitní domácí paštiku bez zbytečných plnidel, domácí příprava je tím nejlepším řešením. Navíc si můžete upravit chuť přesně podle svých představ a vyzkoušet různé varianty, od tradičních játrových paštik až po moderní kombinace s bylinkami či vínem, brandy nebo pivem.
Proč si připravit domácí paštiku?
Domácí paštika má několik klíčových výhod:
- Bez konzervantů a chemie – Na rozdíl od průmyslových výrobků víte přesně, co jíte.
- Přizpůsobení chuti – Můžete si vybrat oblíbené ingredience a upravit poměr surovin.
- Ekonomická výhodnost – Domácí výroba často vychází levněji než kvalitní paštiky z obchodu.
5 jednoduchých receptů na domácí paštiky
1. Klasická játrová paštika
Ingredience:
- 500 g kuřecích jater
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g másla
- 50 ml smetany
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup:
- Osmahněte cibuli na másle, přidejte česnek a játra, restujte 5 minut.
- Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek.
- Rozmixujte se smetanou a nechte vychladnout.
2. Vepřová paštika s bylinkami
Ingredience:
- 500 g vepřového plecka
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- Sůl, pepř, tymián
Postup:
- Orestujte cibuli, přidejte maso a restujte 10 minut.
- Osolte, opepřete, přidejte tymián.
- Rozmixujte do hladka.
3. Rybí paštika z lososa
Ingredience:
- 200 g uzeného lososa
- 100 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- Sůl, pepř, kopr
Postup:
- Rozmixujte lososa s máslem, přidejte citronovou šťávu.
- Osolte, opepřete, přidejte nasekaný kopr.
4. Drůbeží paštika s kachním masem
Ingredience:
- 300 g kachních prsou
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- Sůl, pepř, rozmarýn
Postup:
- Opečte kachní prsa na pánvi do zlatova.
- Smíchejte s máslem, česnekem a rozmarýnem.
- Rozmixujte do hladka a nechte vychladnout.
5. Hovězí paštika s játry
Ingredience:
- 300 g hovězího masa
- 200 g hovězích jater
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany
- Sůl, pepř, majoránka
Postup:
- Opečte hovězí maso, přidejte játra a restujte 10 minut.
- Osolte, opepřete a přidejte majoránku.
- Smíchejte se smetanou a rozmixujte do hladka.
Tyto recepty jsou snadné na přípravu a nabízejí různé chuťové varianty paštik, které si můžete přizpůsobit podle svých preferencí.
Tipy a triky pro dokonalé domácí paštiky
Domácí paštika je lahodná, snadno přizpůsobitelná a při správném postupu může mít perfektní konzistenci i chuť. Připravili jsme pro vás praktické tipy a triky, jak dosáhnout dokonalého výsledku a vyhnout se běžným chybám.
1. Používejte kvalitní suroviny
Základem dobré paštiky jsou čerstvé a kvalitní ingredience. Používejte:
- Čerstvá játra nebo maso (hovězí, vepřové, drůbeží, ryby)
- Máslo, sádlo nebo smetanu pro krémovou konzistenci
- Čerstvé bylinky a koření pro bohatší chuť
2. Nechte suroviny správně odležet
Pokud pracujete s játry, nechte je před přípravou na pár hodin odležet v mléce. Zbavíte je tak hořké chuti a dosáhnete jemnějšího výsledku.
3. Správné tepelné zpracování
- Játra nebo maso nevařte příliš dlouho, aby nebyla tuhá a neztratila chuť.
- Pokud paštiku pečete v troubě, použijte vodní lázeň – paštika bude šťavnatější a nevyschne.
- Pokud vaříte maso před kutrováním, použijte vývar k dosažení správné konzistence.
4. Kutrování do hladka
Pro jemnou a krémovou paštiku je klíčové správné mixování. Používejte:
- Výkonný mixér nebo food processor
- Přidávejte máslo nebo smetanu postupně, dokud nedosáhnete požadované konzistence
- Pokud chcete extra hladkou paštiku, propasírujte ji přes jemné síto
5. Dochucení a experimentování
Nebojte se experimentovat s chutěmi! Zkuste:
- Alkohol – brandy, koňak nebo rum dodají paštice jemnou chuť
- Ovoce – fíky, brusinky nebo jablka dodají sladkou kontrastní chuť
- Ořechy – vlašské, lískové nebo mandle pro texturu
6. Skladování a trvanlivost
- Paštiku skladujte v uzavřené nádobě v lednici, ideálně zakrytou vrstvou rozpuštěného másla nebo sádla.
- Spotřebujte do 5–7 dnů.
- Pro delší trvanlivost ji můžete zavařit do sklenic nebo zamrazit.
7. Jak paštiku servírovat?
- Na čerstvém křupavém chlebu nebo bagetě
- S kyselou okurkou, nakládanou cibulkou nebo brusinkovým džemem
- Jako součást studených mís a předkrmů