Plněné papriky

Porce: 4 Celkový čas: 55 min Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
Plněné papriky pinit

Plněné papriky s fetou a špenátem jsou pokrmem s bohatou historií, která sahá do starověkého Řecka a celého středomořského regionu. Tento pokrm odráží kulturní výměnu, adaptaci a inovace v kuchyni, které se vyvíjely po staletí.

Původ a historie ingrediencí

Papriky

Plněné papriky jako koncept mají svůj původ v kulinářských tradicích mnoha kultur. Papriky pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky a do Evropy byly přivezeny po objevení Nového světa v 15. století. V Evropě se rychle staly oblíbenou zeleninou, zvláště v teplých středomořských oblastech, kde se dobře dařilo jejich pěstování.

Feta sýr

Feta sýr je jedním z nejstarších a nejznámějších řeckých sýrů. Jeho historie sahá až do starověkého Řecka, kde byl zmíněn již v Homérově Odysei. Feta je tradičně vyráběna z ovčího mléka, případně s přídavkem kozího mléka, a je známá svým výrazným slaným a kyselým profilem. Tento sýr je klíčovou součástí řecké kuchyně a je často používán v různých pokrmech, od salátů po pečené speciality, včetně plněných paprik.

Špenát

Špenát má svůj původ v Persii (dnešní Írán) a do Evropy byl přivezen během středověku prostřednictvím arabských obchodníků. V Evropě se rychle stal populární zeleninou díky své výživové hodnotě a univerzálnosti v kuchyni. V řecké kuchyni je špenát často kombinován s feta sýrem, což je patrné například v tradičním spanakopita, což je špenátový koláč.

Středomořská kuchyně

Středomořská kuchyně je známá svým důrazem na čerstvé, sezónní a lokální suroviny. Plněné zeleniny, včetně paprik, jsou běžné v celém středomořském regionu. V Řecku jsou papriky plněné různými směsmi rýže, bylinek, masa nebo sýrů běžnou součástí domácí kuchyně i slavnostních tabulí.

Plněné papriky

Plněné papriky jako koncept mají mnoho variant po celém světě. Ve Středomoří se často plní rýží, masem a bylinkami. V balkánských zemích se setkáme s podobnými recepty, které využívají papriky plněné masem a rýží, známé jako „sarma“ nebo „dolma“. Řecká varianta s fetou a špenátem je jedinečná kombinace, která spojuje bohatost a krémovitost feta sýra s výživností a jemnou chutí špenátu.

Kulturní význam a moderní adaptace

Tradiční kuchyně

V tradiční řecké kuchyni jsou plněné papriky nejen chutným pokrmem, ale také symbolickým jídlem, které se často připravuje pro rodinné oslavy a svátky. Tento pokrm odráží pohostinnost a společenský význam jídla v řecké kultuře, kde se rodina a přátelé scházejí k sdílení jídla a společného času.

Moderní adaptace

V současnosti jsou plněné papriky s fetou a špenátem oblíbeným pokrmem i mimo Řecko. Moderní kuchaři experimentují s různými náplněmi a způsoby přípravy, přičemž zachovávají tradiční základy. Vegetariánské varianty získaly na popularitě díky rostoucímu zájmu o zdravou a vyváženou stravu.

Plněné papriky s fetou a špenátem tedy představují harmonické spojení historie, tradice a kulinářské kreativity. Tento pokrm je nejen chutným jídlem, ale také nositelem kulturního dědictví, které odráží bohatou historii středomořské kuchyně a její vliv na celosvětové kulinářské trendy.

Plněné papriky pinit
0 Přidat k oblíbeným

Plněné papriky

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 20 mins Čas na vaření 35 mins Celkový čas 55 min
Teplota: 180  C Porce: 4

Ingredience

Pokyny

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.

    Papriky omyjte, podélně rozkrojte na poloviny a odstraňte semínka a bílé žilky.

    Na pánvi rozehřejte olivový olej.

    Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte do zlatova (asi 5 minut).

    Přidejte nasekaný česnek a smažte další 1-2 minuty.

    Přidejte špenát a smažte, dokud neuvadne (asi 3-4 minuty).

    Směs nechte lehce vychladnout.

    Ve větší míse smíchejte špenátovou směs, rozdrobený feta sýr, vejce, strouhanku, oregano, bazalku, sůl a pepř.

    Směs dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

    Připravené papriky naplňte směsí.

    Podávejte teplé, ideálně s čerstvým opečeným pečivem.

    Můžete ozdobit čerstvými bylinkami podle chuti.

     

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious

Leave a Comment

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.