Rostoucí ceny potravin přivádějí mnoho domácností k otázce, jak vařit chutné, zdravé a zároveň levné večeře. Naštěstí existuje spousta způsobů, jak připravit plnohodnotnou večeři i s omezeným rozpočtem. Není potřeba kupovat drahé ingredience ani trávit hodiny v kuchyni – stačí využít to, co už máte doma, přemýšlet při nákupech chytře a nebát se jednoduchých jídel.
Co tvoří základ levné, ale kvalitní večeře?
Základem úsporného vaření jsou běžně dostupné suroviny, které známe z českých domácností – brambory, vejce, těstoviny, rýže, luštěniny, sezónní zelenina nebo kuřecí maso. V kombinaci s bylinkami, kořením a trochou kreativity z nich dokážete vytvořit jídla, která zasytí celou rodinu, a přitom vás nestojí víc než pár desítek korun.
Velkou výhodou je také univerzálnost těchto surovin – z jednoho kilogramu brambor zvládnete několik různých jídel, stejně tak s trochou rýže a vajíček vykouzlíte rizoto, omeletu i sladký nákyp.
Chytré tipy, jak šetřit v kuchyni
Chcete-li dlouhodobě vařit levně, vyplatí se řídit několika jednoduchými pravidly:
- Plánujte dopředu. Sestavení jídelníčku na týden dopředu vám ušetří čas, peníze i nervy. Navíc využijete vše, co nakoupíte, beze zbytku.
- Nakupujte sezónně a ve slevách. Sledujte akční letáky a nakupujte potraviny, které jsou právě ve slevě – zejména maso, těstoviny, konzervy nebo mraženou zeleninu.
- Zpracovávejte zbytky. Starší pečivo proměníte v topinky nebo krutonky, zbylou rýži ve smaženou směs, zeleninové odřezky v domácí vývar.
- Vařte větší porce. Pokud uvaříte víc, druhý den nemusíte vařit znovu – nebo jídlo zamrazíte na později. Ideální pro pracovní dny.
- Omezte polotovary. Domácí jídlo bývá nejen levnější, ale i zdravější. A většinou ani nezabere víc času.
Levná večeře může být i zdravá a pestrá
Možná máte pocit, že vařit levně znamená vzdát se kvality, čerstvosti nebo chuti. Opak je ale pravdou. Mnoho jednoduchých a levných jídel je nejen chutných, ale také nutričně vyvážených. Vejce, luštěniny, rýže, brambory i zelí obsahují spoustu prospěšných látek a v kombinaci s trochou masa nebo sýra vytvoří kompletní a sytou večeři.
Levné neznamená nudné – právě naopak. Omezený rozpočet často vede k větší kreativitě. Kombinujte zbytky, experimentujte s kořením, nebo využijte zapomenuté recepty našich babiček. Ty byly často založené na jednoduchosti, sezónnosti a maximálním využití každé suroviny.
Uvařit chutnou večeři, která vás nebude stát majlant, je zcela reálné. S trochou plánování a otevřenou myslí dokážete každý den připravit jídlo, které potěší chuťové buňky i peněženku. A co je nejlepší – často přijdete na nové kombinace a recepty, které se stanou stálicí ve vašem domácím menu.
10 tipů na levné a chutné večeře
1. Zapečené brambory se zeleninou a sýrem
Stačí pár brambor, cibule, mrkev nebo cuketa a strouhaný sýr. Zapečte v pekáči s trochou smetany nebo mléka. Chutné a variabilní.
2. Česnečka s vejcem a krutony
Česnek, brambory, majoránka a vejce. Přidejte krutony ze staršího pečiva a máte tradiční českou polévku za pár korun.
3. Těstoviny s tuňákem a rajčaty (s masem)
Uvařené těstoviny smíchejte s tuňákem z konzervy, cibulí a rajčaty (čerstvými nebo z plechovky). Dochutit bazalkou a pepřem. Rychlá, sytá a levná večeře.
4. Rýže s vejcem a zeleninou
Na pánvi orestujte cibulku, přidejte vařenou rýži, mražený hrášek a rozšlehaná vejce. Dochutit sojovkou. Inspirace z Asie, která nestojí skoro nic. – Detailní recept
5. Francouzské brambory
Brambory, vejce, cibule a kousek uzeniny. Zapečte v troubě a servírujte se zakysanou smetanou. Oblíbená česká klasika. – Detailní recept
6. Pečené kuře s rýží a česnekovým dipem (s masem)
Jednoduché stehno nebo kuřecí prsa upečte v troubě s kořením. K tomu rýže a dip z jogurtu, česneku a bylinek. Masitá večeře, která vyjde levně, pokud koupíte maso ve slevě.
7. Buřt guláš
Buřty, cibule, česnek, rajčatový protlak, sladká paprika. Dochutit a podávat s chlebem. Výživné, levné a bez masa. – Detailní recept
8. Zeleninové karbanátky
Strouhaná cuketa, mrkev, vejce, strouhanka a koření. Smažené nebo pečené v troubě. Výborné i studené s jogurtovým dipem.
9. Zapečené palačinky se špenátem a sýrem
Klasické palačinkové těsto, náplň ze špenátu, česneku a tvarohu nebo sýra. Zapečte v troubě se smetanou nebo bešamelem.
10. Omeleta se sýrem, cibulkou a zbytky zeleniny
Vejce, cibule, sýr a zbytky zeleniny z lednice. Na pánvi máte do 10 minut rychlou a levnou večeři.