Krémová pórková polévka

Porce: 4 Celkový čas: 35 min Obtížnost: Pro začátečníky
Přeskočit na recept Tisknout
0 Přidat k oblíbeným
pinit

Krémová pórková polévka patří mezi tradiční pokrmy evropské kuchyně a její kořeny sahají zejména do Francie, kde se podobné recepty připravují již po staletí. Pór, který je hlavní složkou této polévky, byl pěstován už ve starověkém Egyptě a Římě. Římané jej považovali za luxusní zeleninu a údajně si jej velmi oblíbil i císař Nero, který věřil, že prospívá jeho hlasivkám.

Ve francouzské gastronomii má pórek významné místo a polévky z něj připravované se často označují jako „potage“, což znamená jemnou, sametově hladkou polévku. Blízkým příbuzným této polévky je slavná Vichyssoise, což je studená krémová pórková polévka se smetanou, která se stala oblíbeným pokrmem ve Francii i Spojených státech.

Původní recept a variace

Tradiční krémová pórková polévka obsahuje jen pár základních surovin – pórek, brambory, máslo, vývar a smetanu. Postupným vývojem však vzniklo mnoho variací:

🔸 Francouzská verze (Potage Parmentier) – klasická kombinace pórku a brambor, dochucená máslem a smetanou. Často se podává jako jemná krémová polévka s krutony.

🔸 Vichyssoise – studená verze této polévky, jejíž vznik se připisuje francouzskému šéfkuchaři Louisovi Diatovi, který ji popularizoval v newyorském hotelu Ritz-Carlton ve 20. století.

🔸 Britská varianta – v Anglii se někdy přidává sýr Cheddar pro sytější chuť, případně se polévka kombinuje s celerem.

🔸 Vegetariánská a veganská verze – místo smetany se používá kokosové mléko nebo kešu smetana pro krémovou konzistenci, přičemž máslo lze nahradit olivovým olejem.

🔸 Polská varianta – v Polsku se podobná polévka někdy připravuje s bílým vínem, což jí dodává zajímavou kyselost a hloubku chuti.

Dnes lze tuto polévku připravit v různých stylech – od jednoduché domácí verze až po sofistikovanější restauranční varianty. Často se servíruje s opečeným chlebem, slaninovými chipsy nebo sypaná praženými semínky.

Polévka je oblíbená nejen díky své jemné a krémové konzistenci, ale také proto, že je výživná, lehce stravitelná a vhodná pro různé diety. V zimních měsících zahřeje, zatímco v letních dnech ji lze podávat jako osvěžující studenou polévku.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli verzi, krémová pórková polévka je skvělou volbou pro všechny milovníky jemných a lahodných chutí.

pinit
0 Přidat k oblíbeným

Krémová pórková polévka

Obtížnost: Pro začátečníky Čas na přípravu 10 mins Čas na vaření 25 mins Celkový čas 35 min
Porce: 4

Ingredience

Pokyny

  1. Pórek důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme.

    V hrnci rozehřejeme máslo s olivovým olejem.

    Přidáme cibuli a necháme zesklovatět (cca 3 minuty). Přihodíme česnek a krátce orestujeme. Poté přidáme pórek a restujeme dalších 5 minut, dokud nezměkne. Přisypeme brambory, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu.

    Vaříme na středním plameni asi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké.

    Polévku sundáme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.

    Přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ještě krátce prohřejeme, ale už nevaříme.

    Můžeme podávat s křupavými krutony nebo opečeným chlebem.

     

    Pro bohatší chuť lze přidat lžíci nastrouhaného parmazánu nebo plátek opečené slaniny na ozdobu.

    Místo brambor můžete použít květák pro nižší kalorie a sacharidy.

     

    Už víte co k večeři?

    Dobrou chuť! 


Nutriční hodnoty

Porce 4


Množství na porci
Kalorie 290kcal
% Denní hodnota *
Celkový tuk 18g28%
Celkový obsah sacharidů 25g9%
Bílkovina 5g10%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Klíčové slova: Krémová pórková polévka, polévky, rychlá večeře

Líbíl se vám recept?

Sdílejte ho se svými kamarády a sledujícími.

pinit
Receptová karta - Powered by WP Delicious
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.